logo

3: De duurzaam gezonde stad

Toekomstbestendig omgaan met energie, voedsel, afvalstromen en klimaatverandering. Deze benadering wint aan aandacht, maar we komen daar wel vragen en dilemma’s tegen die nog niet zijn opgelost. De duurzaam gezonde stad heeft betrekking op de gezonde stad van nu èn van straks, hier maar ook elders. Het gaat dus om het maken van toekomstbestendige keuzes waarbij afwenteling op anderen wordt voorkomen. Dat betekent onder meer: zorg dragen voor een duurzame borging van energie, voedsel en grondstoffen en het tijdig inspelen op de gevolgen van klimaatverandering. De economie blijft daarbij belangrijk, maar moet wellicht op een andere manier georganiseerd worden. Steeds vaker wordt daarbij gesproken over een circulaire economie. Dit brengt soms lastige dilemma’s met zich mee: kiezen we voor nu of voor straks, of voor hier of voor daar. De duurzame gezonde stad vraagt niet alleen om een integrale benadering, maar ook op een systeembenadering. De aanpak is daarmee nog een slag complexer en uitdagender dan bij ‘Structuur en inrichting’.

Energie

Voor onze energievoorziening maken we nog veel gebruik van fossiele brandstoffen. Dit leidt tot uitstoot van schadelijke stoffen en door de uitstoot v...

Lees verder

Voedsel

We verspillen veel van ons voedsel. Jaarlijks gooien consumenten zo’n 14 procent van hun eten ongebruikt weg. Dat is ongeveer 50 kilo per persoo...

Lees verder

Klimaat

Klimaatverandering gaat in de komende decennia de weersomstandigheden in stedelijke gebieden sterk beïnvloeden. Meer en heviger regenbuien zullen...

Lees verder

Afval

De hoeveelheid afval neemt niet meer toe in Nederland, maar we produceren ieder jaar nog steeds zo'n 60 miljoen ton. 40% daarvan komt van consumen...

Lees verder

Home / Thema's / Healthy Urban Living / 3: De duurzaam gezonde stad

SPR .... klaar voor de vragen van morgen
Menu